Omlet z warzywami i fetą

Omlet z warzywami i fetą to szybka i zdrowa propozycja na śniadanie lub lekki obiad. Bogactwo świeżych warzyw, połączone z kremową fetą i delikatnymi jajkami, sprawia, że to danie nie tylko syci, ale też dostarcza cennych składników odżywczych. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zjeść smacznie i pożywnie, bez spędzania wielu godzin w kuchni.

Omlet z warzywami i fetą

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego (naturalny, 0% tłuszczu)
  • 50 g sera feta (lekko solona, w wersji light)
  • 1 pomidor (ok. 120 g)
  • Garść szpinaku (ok. 30 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 ml)

Przygotowanie:

  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Podsmaż pokrojony w kostkę pomidor i szpinak.
  • W miseczce roztrzep jajka, dodaj je do warzyw na patelni.
  • Po chwili dodaj pokruszony ser feta i smaż omlet, aż będzie gotowy.

Kaloryczność i makroskładniki:

  • Kalorie: 330 kcal
  • Białko: 21g
  • Tłuszcze: 24g
  • Węglowodany: 6g

© 2025 obliczbmi.pl