Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado to doskonały wybór na zdrowy posiłek, pełen białka, zdrowych tłuszczy i witamin. Idealna na szybki lunch, lekką kolację lub jako pożywna przekąska. Zawiera świeże warzywa, awokado, tuńczyka w sosie własnym i lekką dressingową polewę, która podkreśla jej smak. Ta sałatka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych, wspierając zdrową dietę i styl życia.

Sałtka z tuńczykiem i awokado

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (około 140 g)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g pomidorów cherry
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 50 g kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, sok z cytryny (do smaku)

Przygotowanie:

  • Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski.
  • Awokado pokroić w kostkę, pomidory na połówki, cebulę w cienkie plastry.
  • Wszystkie składniki połączyć w dużej misce, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku.
  • Wymieszać i podawać..

Kaloryczność i makroskładniki:

  • Kalorie: 400 kcal
  • Białko: 30g
  • Tłuszcze: 25g
  • Węglowodany: 15g

© 2024 obliczbmi.pl